Witam w ostatnich dniach wakacji. Słońce nie świecie już tak mocno jak kilka tygodni temu, noce są chłodniejsze a z drzew zaczynają opadać liście. To znak że jesień już za pasem. Wszystko co żyje przygotowuje się do nadchodzącej zimy. Jesień to taki szczególny czas gdzie przyroda darzy nas hojnie swoimi bogactwami. Lasy pełne są grzybów, dojrzewają niektóre owoce i orzechy, zwierzęta zbierają zapasy na zimę a już niebawem rozpocznie się wielkie widowisko jeleni a mianowicie rykowisko. Dziś jednak wybrałem się na zbiory bukwi czy orzechów bukowych. Właśnie teraz zaczynają opadać na ziemię. Zbieranie jest dosyć łatwe gdyż wystarczy poszperać trochę pod bukiem.
Buk dorasta do wielkich rozmiarów, nawet do 45m wysokości i 7m obwodu pnia. Najstarszy buk w Polsce ma ponad 300 lat. W tym okresie bukiew nie jest trudno znaleźć gdyż wyróżnia się jaśniejszym kolorem na ściółce. Orzechy trzymają się jeszcze wierzchnich łusek które po otwarciu przypominają motyle. Łuski na zewnątrz posiadają miękkie małe kolce a wewnątrz są omszone i przyjemnie w dotyku. Orzechy mają trójkątny kształt. Zbieranie nie sprawia dużych problemów gdyż można zbierać orzechy razem z łuskami. Ja wsadzam je jeszcze do papierowej torebki i suszę aby orzechy same wypadły z łusek. Orzechy mają jeszcze jedną osłonkę którą należy zdjąć aby zjeść orzeszka. Nie sprawia to jednak żadnego problemu.
Zdjęcie przedstawia różny rozwój dojrzewania bukwi. Od lewej: orzech nie pełnie otwarty, całkowicie otwarty, orzechy bez łuski i orzech bez osłonki nadający się do jedzenia. Bukiew jest bardzo smaczna. Podobno zjedzenie dużej ilości orzechów na surowo może spowodować efekt podobny do spożycia alkoholu. Osobiście jednak nie wiem bo nigdy nie sprawdzałem tego. Jadłem sporo bukwi i nic mi nie było jednak nie polecam spożywania nadmiernej ilości surowych orzechów. Aby jednak pozbyć się tej "szkodliwej" substancji można uprażyć orzechy lub wydobyć z nich olej który jest pozbawiony tej substancji. Bukiew ma wiele zastosować jednak jest smaczna sama w sobie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz