sobota, 10 sierpnia 2013

Grzyby - podgrzybek złotopory

Witam. Jeśli mowa o survivalowym jedzeniu nie można także zapomnieć o grzybach. Mówią, że grzyby nie zawierają wartości odżywczych co dla mnie jest nieprawdą. Owszem grzyby mają mało kalorii jednak zawierają dożo witam a także trochę białka czy cukrów. Ponadto oczywiście są także bardzo smaczne Dziś chciałbym zaprezentować podgrzybka złotoporego. Jest to grzyb jadalny.
 Kapelusz osiąga średnice do 10cm. Z początku wypukły z wiekiem się spłaszcza (jak na fotografii). Przybiera różne kolory brązu i żółci. Skórka pęka. Rurki pod kapeluszem żółte, sinieją pod dotknięciu. Po przecięciu kapelusza miąższ jest biały jednak szybko staje się lekko niebieski. Nóżka grzyba jest dość niska i ma taką samą grubość zarówno pod kapeluszem jak i przy ziemi. Ma kolor lekko żółty i od dołu bywa różowy. Po dotknięciu lubi przebarwiać się na lekko niebieski kolor. Nóżka jest pełna w środku.
Występuje bardzo często w lasach szczególnie mieszanych. Zbierany od lipca do września. Miejsca w których został obgryziony przez ślimaki często są lekko różowe. Łatwy do rozpoznania oraz do znalezienia. Czasami pleśnieje nawet podczas suszenia. W smaku jest lekko kwaśny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz