niedziela, 21 lipca 2013

Survivalowa kuchnia - syrop z babki

W lecie przyroda daje nam wiele możliwości aby tworzyć naturalne lekarstwa. Dzisiaj chciałbym zaprezentować wykonanie syropu z babki lancetowatej. Syrop taki pomaga w czasie przeziębienia, chorób narządów oddechowych, kaszlu, chrypie a nawet gruźlicy. Aby przygotować syrop musimy pozbierać liście babki lancetowatej i umyć je.
Następnie układamy je w słoiku warstwami na przemian liście i cukier. Lekko upychamy i układamy do pełności słoika.
Później zakręcamy słoik i zostawiamy na noc w ciepłym miejscu. Kolejnego dnia musimy powtórzyć tą czynność gdyż liście opadną na dno.




Taki słoik napełniamy do pełna w jakiś tydzień. Zostawiamy taki słoik w ciepłym miejscu wystarczy nawet na słońcu. Słyszałem także, że słoik można zakopać w ziemi. Po około dwóch miesiącach mamy gotowy syrop. Musimy otworzyć słoik i jego zawartość umieścić w wyciskarce do soków. Ewentualnie możemy przesączyć syrop przez ściereczkę. Następnie zagotowujemy i gorący wlewamy do butelki lub słoika. Syrop konsystencją powinien przypominać miód.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz